Koldhævede boller (ca. 24 stk.)
30 g gær
1,2 liter koldt vand
900 g hvedemel
300 g grovvalsede havregryn
300 g groft mel/grahamsmel
3-4 tsk. salt
2 tsk. sukker eller honning
Saft af 1 citron (kan udelades)
Evt. revne gulerødder, sqaush, sesamfrø, solsikkefrø eller andet godt.
Rør gæren ud i vandet. Rør de øvrige ingredienser i. Dejen er blød, så du behøver ikke have fingrene i den. Tildæk dejen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over (mindst 8 timer). Tænd for ovnen på 210 grader (190 grader, hvis det er varmluft). Sæt dejen "i boller" med en gaffel og en ske på plade med bagepapir og lad bollerne stå til ovnen er varm - ca. 25 min. Bag i ca. 25 min.
____________________________________________________________________
Citron- eller appelsinsaft forbedrer melets hæveevne Havregryn øger fiberindholdet, uden at de virker tunge. (hvis jeg ikke har ”ægte” citron, bruger jeg nogle gange citronsaft fra flaske...)
Man behøver ikke bage hele portionen på en gang. Lad bare resten af dejen stå i køleskabet til næste gang man har lyst til friskbagte boller (dog højst 3 dage).
Meltyper kan også sagtens mikses (f.eks. durum, majs etc), bare den samlede mængde passer med 1.200 gram.
Det er ikke ”livs”nødvendigt med citronen og du kan proppe alle de slags kerner i du synes. Bare det ikke overstiger de nævnte gram. F.eks. hvis du bruger 200 gram kerner, trækker du det fra mængden af det grove mel. Man kan også trække det fra mængden af hvedemelet og derved få en meget grov bolle.
Det skal ha konsistens som grød når du stiller det på køl.