Bager du med glutenfrit mel?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

3. september 2019

Tommelise

Anonym skriver:



Jeg har fået taget blodprøver, men venter stadig på at skulle få lavet en gastroskopi, så jeg har ikke talt med en læge endnu om mit tilfælde (min egen læge lavede bare en henvisning), så jeg ved ikke præcist hvordan de vil kategorisere mig.  Jeg har skåret ned på gluten og har det lidt bedre. Jeg vil kigge nærmere på medlemskab af Cøliakiforeningen efter jeg har talt med en specialist og overveje et bagekursus, hvis det ikke er for dyrt eller for langt væk. 

Jeg synes at boghvedemel har en specifik smag, som dog er udmærket i boller, men jeg ved ikke med pandekager. Jeg vil prøve havremel. 

Tak for den varme velkomst.  Det jeg mest vil savne fra den gamle verden er at kunne gå ind i en bagerbutik og købe lige hvad øjnene har lyst til. Men det går nok. Så må jeg leve af chokolademousse i stedet. Tak for dit svar. 



Det bliver "spændende" - i mangel af bedre ord - hvad gastroskopien viser.

Jeg bruger også somme tider en glutenfri melblanding bare i en mindre mængde.

Min kæreste er rigtig god til at eksperimentere, mens jeg er lidt mere afhængig af en opskrift.

Han "knuser" sommetider forskellige gryn og frø i en "hakker", og så kan det bruges som "mel".

Ja, jeg kan også godt savne det der med bare at kunne handle uden hele tiden at skulle tjekke varedeklarationen -og jeg savner ganske almindelig flutes og almindelige rundstykker.

Cøliaki kan være arveligt. Min lillesøster har det også, og det samme har hendes yngste.

Hun fik konstateret sygdommen, da hun var 8 år, mens jeg først har fået den konstateret som voksen - nogle af mine symptomer var lidt atypiske (havde forstoppelse i stedet for diarre), så jeg havde slet ikke forbundet det med cøliaki.

Min lillesøster har mange års erfaring, så hun er et godt "leksikon" for mig, og jeg spørger hende af og til til råds.

Det er lidt besværligt, at man altid skal være på forkant - f.eks. hvis man er inviteret til noget, hvis man skal ud at spise eller ud at rejse.

Men det bliver nemmere med tiden. 

 

 

Anmeld Citér

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

3. september 2019

Tommelise

Og forresten - hvis du får konstateret cøliaki, får du en henvisning til diætist.

Det var en god hjælp, synes jeg.

Anmeld Citér

3. september 2019

Mamacita til 2 piger



Hej alle kloge mennesker 

Jeg er for nylig blevet diagnosticeret med glutenallergi, og jeg synes godt nok det er noget af en jungle at finde rundt i hvordan man bager glutenfrit brød og deslignende. Jeg har lært navnene på en masse nye meltyper, som jeg ikke anede eksisterede, og så koster de jo en FORMUE, når jeg kan få 2 kg hvedemel for 10 kr i det lokale supermarked. Jeg aner heller ikke hvordan de smager, så jeg ved ikke hvad jeg skal starte med at prøve.

I går læste jeg så, at jeg også skal blande meltyperne, så man både får lette og tunge meltyper, og så skal der stivelse i af en eller anden grund. Min mand foreslår at jeg starter med nogle færdige melblandinger og ser hvad de kommer i dem og hvordan de fungerer i praksis. Jeg bryder mig ikke om færdige brødblandinger, for jeg stoler ikke på, at de ikke bare propper dem til med sukker og salt (men melblandinger tænker jeg er fine nok).

Nå, nu til spørgsmålene.  Hvilke meltyper bruger I? Køber I færdige melblandinger? Hvor plejer I at købe henne? Hvad er godt og hvad er skidt? Kan det betale sig at købe teff, chufa, amaranth, og hvad de nu hedder alle sammen?

Jeg tænker at jeg kan bruge sådan noget som ris, majs og kartoffel til sovse og den slags, men jeg ved ikke hvad der smager neutralt nok til at bruge det i fx pandekager og vafler. Til kager tænker jeg bare at prøve mig lidt frem med hvad jeg lige har i skufferne.

Har I nogle gode tips til en nybegynder? På forhånd tak. 



Min mand har glutenallergi. Jeg laver alt muligt uden gluten og finder erstatninger til glutenholdige produkter. 

Jeg kan dog simpelthen ikke finde ud af at lave boller mm. uden de der færdigblandinger, de bliver hårde som kanon kugler uanset hvad jeg gør.  Så til brød bruger jeg de glutenfrie melblandinger fra Rema1000 - grøn, beige og brun er bedst. Jeg gør ofte det, at jeg hælder glutenfrie havregryn i for at give struktur. 

Du kan lave stenalderbrød som erstatning til rugbrød.

Rema1000 har i øvrigt mange glutenfrie produkter, også på frost. Rundstykker mm. og har også ofte glutenfrie pølsebrød, burgerboller mm. på spotvarer. Men de smager altså ikke lige så godt som "alm." brød. 

Man kan også få glutenfri pasta, men der bruger jeg fx. at snitte spidskål og blanchere, lynstege eller lign. i stedet. Det er sundere end det rismel det glutenfrie er lavet på - og det mætter bedre. Prøv at erstatte dine kornprodukter med grønne erstatninger i stedet for glutenfrie alternativer. Til lasagne bruger jeg ofte også spidskåls blade, fint sliced squash/aubergine mm. i stedet for lasagneplader. 

Til kager, pandekager mm. erstatter jeg hvedemelet med glutenfrit havremel fra Rema, det fungerer rigtig godt og smager faktisk bedre end hvedemel. Min yndlings er glutenfri rabarber crumble, den har jeg lavet MANGE gange her i sommer..  

Generelt, så er ret mange ting glutenfrie selvom det ikke er mærket "Glutenfri". Rigtig mange producenter bruger kartoffelstivelse i pølser, pålæg mm. i stedet for mel. Når du er ude at handle, så vend dig til at kigge på vare deklarationen og tjek for om produktet indeholder korntyper.

Soya indeholder også hvedemel, skal du være opmærksom på. Så der kan du bruge tamari i stedet. Ketchup, pommesfrites mm. skal du også kigge på varedeklarationen.  

Hvis du er ude at spise, så skal du være obs på at spørge om gluten og ved fx pommes mm. at de ikke har lavet panerede friskefileter i samme gryde. Så bliver der krydskontaminering. 

Det er lidt et uoverskueligt projekt til at starte med, men du kommer hurtigt ind i det.  

Man kan i øvrigt i sverige købe nogle piller der hedder "Gluten Go" som indkapsler/nedbryder gluten i tarmen, tror jeg nok. Så hvis man er ude og er i tvivl om menuen, så kan man tage sådan én umiddelbart før måltidet. Min man siger det har super god effekt og han bliver ikke dårlig og oppustet, som han ellers ville gøre. Han får stadig lidt uro i navne, men det trækker ikke ud i flere uger som det gør ellers hvis han får noget med gluten. 

Anmeld Citér

4. september 2019

anjo01



Hej alle kloge mennesker 

Jeg er for nylig blevet diagnosticeret med glutenallergi, og jeg synes godt nok det er noget af en jungle at finde rundt i hvordan man bager glutenfrit brød og deslignende. Jeg har lært navnene på en masse nye meltyper, som jeg ikke anede eksisterede, og så koster de jo en FORMUE, når jeg kan få 2 kg hvedemel for 10 kr i det lokale supermarked. Jeg aner heller ikke hvordan de smager, så jeg ved ikke hvad jeg skal starte med at prøve.

I går læste jeg så, at jeg også skal blande meltyperne, så man både får lette og tunge meltyper, og så skal der stivelse i af en eller anden grund. Min mand foreslår at jeg starter med nogle færdige melblandinger og ser hvad de kommer i dem og hvordan de fungerer i praksis. Jeg bryder mig ikke om færdige brødblandinger, for jeg stoler ikke på, at de ikke bare propper dem til med sukker og salt (men melblandinger tænker jeg er fine nok).

Nå, nu til spørgsmålene.  Hvilke meltyper bruger I? Køber I færdige melblandinger? Hvor plejer I at købe henne? Hvad er godt og hvad er skidt? Kan det betale sig at købe teff, chufa, amaranth, og hvad de nu hedder alle sammen?

Jeg tænker at jeg kan bruge sådan noget som ris, majs og kartoffel til sovse og den slags, men jeg ved ikke hvad der smager neutralt nok til at bruge det i fx pandekager og vafler. Til kager tænker jeg bare at prøve mig lidt frem med hvad jeg lige har i skufferne.

Har I nogle gode tips til en nybegynder? På forhånd tak. 



Jeg lever ikke selv glutenfri men har en del i min omgangskreds, der gør. 

Når jeg laver pandekager, erstatter jeg bare hvedemelet med den røde karton mel fra semper. 

Det samme når jeg laver æbleskiver og bager boller - og det har altid fungeret upåklageligt for mig. 

 

Grænsebutikken Citti park i Tyskland har et stort udvalg af glutenfri varer 

Anmeld Citér

4. september 2019

Birthdaybaby

Nu du skriver rundstykker - Fria (på frost) fås i Rema; og er som almindelige håndværkere, bortset fra at birkesfrøene falder af ��

Anmeld Citér

4. september 2019

Mullemee

Anonym skriver:



Jeg har fået taget blodprøver, men venter stadig på at skulle få lavet en gastroskopi, så jeg har ikke talt med en læge endnu om mit tilfælde (min egen læge lavede bare en henvisning), så jeg ved ikke præcist hvordan de vil kategorisere mig.  Jeg har skåret ned på gluten og har det lidt bedre. Jeg vil kigge nærmere på medlemskab af Cøliakiforeningen efter jeg har talt med en specialist og overveje et bagekursus, hvis det ikke er for dyrt eller for langt væk. 

Jeg synes at boghvedemel har en specifik smag, som dog er udmærket i boller, men jeg ved ikke med pandekager. Jeg vil prøve havremel. 

Tak for den varme velkomst.  Det jeg mest vil savne fra den gamle verden er at kunne gå ind i en bagerbutik og købe lige hvad øjnene har lyst til. Men det går nok. Så må jeg leve af chokolademousse i stedet. Tak for dit svar. 



Jeg ved, der er flere bageriet, både i Aarhus, Vejle og København, som kun bager glutenfrit. Nu ved jeg ikke, hvor I landet du bor, men der er muligheder. 

Anmeld Citér

4. september 2019

Anonym trådstarter

fehår skriver:



Jeg har flere familiemedlemmer, som lever glutenfrit, og de er alle vilde med den brødblanding.

Angående pandekager, så bruger jeg ofte denne her opskrift og tilsætter glutenfri havregryn: https://www.hannemad.dk/sunde-havregrynspandekager/



De pandekager ser gode ud og forholdsvis nemme at lave. Jeg vil prøve dem næste gang den står på pandekager. 

Anmeld Citér

4. september 2019

Anonym trådstarter

Tommelise skriver:



Det bliver "spændende" - i mangel af bedre ord - hvad gastroskopien viser.

Jeg bruger også somme tider en glutenfri melblanding bare i en mindre mængde.

Min kæreste er rigtig god til at eksperimentere, mens jeg er lidt mere afhængig af en opskrift.

Han "knuser" sommetider forskellige gryn og frø i en "hakker", og så kan det bruges som "mel".

Ja, jeg kan også godt savne det der med bare at kunne handle uden hele tiden at skulle tjekke varedeklarationen -og jeg savner ganske almindelig flutes og almindelige rundstykker.

Cøliaki kan være arveligt. Min lillesøster har det også, og det samme har hendes yngste.

Hun fik konstateret sygdommen, da hun var 8 år, mens jeg først har fået den konstateret som voksen - nogle af mine symptomer var lidt atypiske (havde forstoppelse i stedet for diarre), så jeg havde slet ikke forbundet det med cøliaki.

Min lillesøster har mange års erfaring, så hun er et godt "leksikon" for mig, og jeg spørger hende af og til til råds.

Det er lidt besværligt, at man altid skal være på forkant - f.eks. hvis man er inviteret til noget, hvis man skal ud at spise eller ud at rejse.

Men det bliver nemmere med tiden. 

 

 



Jeg har en melkværn til min køkkenmaskine, som jeg tænker måske endelig kan blive sat i arbejde, når jeg får dannet mig et overblik over hvor dyre/billige frø, nødder osv er i forhold til mel, og hvad der bedst kan svare sig.  Jeg har planlagt at vi skal holde pandekagetestfest på et tidspunkt, hvor jeg bager en masse pandekager med en masse forskelligt mel for at se hvad vi bedst kan lide.  Vi holder nemlig altid Pandekagens Dag i hu hjemme hos os, og det skal glutenproblemer ikke komme i vejen for. 

Jeg har også læst at cøliaki kan være arveligt. Jeg kender ikke nogen i min familie som har det, men jeg har også tænkt mig at spørge på hospitalet om min 3-årige skal testes. Jeg vil hellere vide det før end senere, hvis hun ikke kan tåle gluten. 

Jeg har heller ikke de gængse symptomer, men netop også forstoppelse, og efter at have spist for mange rundstykker i sommerferien, så følte jeg mig bare fyldt helt op til halsen, lidt ligesom kvalme. Det er blevet lidt bedre efter at jeg har skåret ned på gluten, men jeg må selvfølgelig ikke stoppe før undersøgelsen, så jeg må vente i en måned endnu med at se om alle generne forsvinder.

Jeg gruer også lidt for den fremtidige planlægning, men jeg regner også med, at det bliver nemmere. Vi mennesker er jo glade for vaner, så jeg skal nok komme ind i en ny. 

Anmeld Citér

4. september 2019

Anonym trådstarter

Mamacita til 2 piger skriver:



Min mand har glutenallergi. Jeg laver alt muligt uden gluten og finder erstatninger til glutenholdige produkter. 

Jeg kan dog simpelthen ikke finde ud af at lave boller mm. uden de der færdigblandinger, de bliver hårde som kanon kugler uanset hvad jeg gør.  Så til brød bruger jeg de glutenfrie melblandinger fra Rema1000 - grøn, beige og brun er bedst. Jeg gør ofte det, at jeg hælder glutenfrie havregryn i for at give struktur. 

Du kan lave stenalderbrød som erstatning til rugbrød.

Rema1000 har i øvrigt mange glutenfrie produkter, også på frost. Rundstykker mm. og har også ofte glutenfrie pølsebrød, burgerboller mm. på spotvarer. Men de smager altså ikke lige så godt som "alm." brød. 

Man kan også få glutenfri pasta, men der bruger jeg fx. at snitte spidskål og blanchere, lynstege eller lign. i stedet. Det er sundere end det rismel det glutenfrie er lavet på - og det mætter bedre. Prøv at erstatte dine kornprodukter med grønne erstatninger i stedet for glutenfrie alternativer. Til lasagne bruger jeg ofte også spidskåls blade, fint sliced squash/aubergine mm. i stedet for lasagneplader. 

Til kager, pandekager mm. erstatter jeg hvedemelet med glutenfrit havremel fra Rema, det fungerer rigtig godt og smager faktisk bedre end hvedemel. Min yndlings er glutenfri rabarber crumble, den har jeg lavet MANGE gange her i sommer..  

Generelt, så er ret mange ting glutenfrie selvom det ikke er mærket "Glutenfri". Rigtig mange producenter bruger kartoffelstivelse i pølser, pålæg mm. i stedet for mel. Når du er ude at handle, så vend dig til at kigge på vare deklarationen og tjek for om produktet indeholder korntyper.

Soya indeholder også hvedemel, skal du være opmærksom på. Så der kan du bruge tamari i stedet. Ketchup, pommesfrites mm. skal du også kigge på varedeklarationen.  

Hvis du er ude at spise, så skal du være obs på at spørge om gluten og ved fx pommes mm. at de ikke har lavet panerede friskefileter i samme gryde. Så bliver der krydskontaminering. 

Det er lidt et uoverskueligt projekt til at starte med, men du kommer hurtigt ind i det.  

Man kan i øvrigt i sverige købe nogle piller der hedder "Gluten Go" som indkapsler/nedbryder gluten i tarmen, tror jeg nok. Så hvis man er ude og er i tvivl om menuen, så kan man tage sådan én umiddelbart før måltidet. Min man siger det har super god effekt og han bliver ikke dårlig og oppustet, som han ellers ville gøre. Han får stadig lidt uro i navne, men det trækker ikke ud i flere uger som det gør ellers hvis han får noget med gluten. 



Tusind tak for de mange gode fif. 

Jeg var ikke klar over at Rema1000 havde glutenfrit havremel eller melblandinger. Jeg handler oftest i Rema1000, så jeg vil prøve at kigge igen. Jeg har ikke set pølsebrød/burgerboller, men jeg har så heller ikke haft fokus på dem før. Min mand elsker burgere, så jeg må jo nok prøve dem på et tidspunkt. 

Vi har før prøvet med kål og så videre som lag i lasagne, når jeg sådan forsøger at trække en sundere hat ned over huset, men det er ikke heeeelt det samme, og min mand protesterer altid.  Men nogle gange laver jeg moussaka, og det er jo lidt det samme, bare uden pasta.

Vi har prøvet majspasta fra Rema1000, vi synes de var et fint alternativ. Jeg ved ikke om der er ris i dem også. Jeg er heller ikke så vild med at skulle spise ris hele tiden. Vi får faktisk ret tit bare "grøntsager" til maden, men det er selvfølgelig noget andet, når det pludselig er fordi man ikke MÅ spise pasta og couscous. 

Jeg kan godt se idéen i at bruge havremel i crumbles, pandekager osv, jeg plejer også at komme havregryn i smuldredeje, så det lyder som et godt kagemels-alternativ. 

Jeg vil prøve at kigge efter Gluten Go, hvis vi engang når til Sverige. Det kan være godt at have med i tasken. 

Anmeld Citér

4. september 2019

Anonym trådstarter

anjo01 skriver:



Jeg lever ikke selv glutenfri men har en del i min omgangskreds, der gør. 

Når jeg laver pandekager, erstatter jeg bare hvedemelet med den røde karton mel fra semper. 

Det samme når jeg laver æbleskiver og bager boller - og det har altid fungeret upåklageligt for mig. 

 

Grænsebutikken Citti park i Tyskland har et stort udvalg af glutenfri varer 



Det er super, vi vil kigge i Citti Markt næste gang vi kommer forbi grænsen. Tak for hjælpen. 

Anmeld Citér

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.