Hvad pokker gør man?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

26. maj 2012

ano14316





Hvordan laver du surdejen?



Jeg bruger det der hedder en våd surdej.

Den er nem at starte op og nem at kører med, og man glemmer ikke tage surdej fra. Du får lige den vejledning jeg brugte 1. gang jeg skulle lave en surdej (og den jeg stadig bruger), og ellers er du og andre velkommen til at komme forbi og få en klat hvis du altså bor i nærheden.

 

  • Rugmel
  • Hvedemel (Kan undværes)
  • Vand

Hæld 2 deciliter vand og 2 deciliter mel i en skål. Jeg plejer at bruge fifty-fifty rug og hvede.

Jeg syntes at en fifty-fifty blanding både giver gode rugbrød og gode lyse brød med surdej. Jeg plejer at blande et stort sylteglas med den melblandingen jeg vil bruge, så jeg ikke skal stå og måle op hver gang jeg skal bruge lidt mel.

Du skal så bare lade skålen stå udækket fremme på køkkenbordet, så skal de små baktusser nok selv finde den.

Hver morgen kommer du så 1 dl melblanding og en dl vand i, og rører rundt.

Det bliver du ved med indtil en morgen det bobler lystigt. Det plejer at tage nogle dage. Op til en uge. Så er surdejen klar til at blive brugt.

Man kan være uheldig at der kommer nogle mikroorganismer som godt nok kan leve i dejen men som smager skidt. Det kalder vi vildtgær. Hvis den lugter råddent så smid dejen ud og lav en ny.

Den må gerne boble op og se funky og klam ud. det betyder ikke noget. Så længe den lugter af øllebrød, øl, eller lidt eddike agtigt så er der ingen problemer.

Hvis du syntes det tager for lang tid at starte surdejen op, kan du kickstarte den ved at komme produkter med mikroorganismer i den.

  • Honning ( OBS! ingen honning hvis små bebser skal have)
  • Kærnemælk / tykmælk / A38 / Yoghurt / Ymer osv.
  • Knuste vindruer (der er vingær på skallen)
  • Lidt gær (en halv ærte størrelse)

Du kan bare smide det hele i i en skønsom blanding og se om det virker. Der er ikke noget af det der gør dig syg. Kommer du for meget gær i kan det tage et stykke tid før dejen bliver sur i smagen. Gær har en tendens til at overtage dejen.

Den består af mange mikroorganismer, som kæmper om magtbalancen nede i dejen. Derfor har det betydning for dejens smag hvordan du behandler den.

Står den koldt placeret bliver den mere sur. Er der mere rugmel i bliver den mere sur.

Du kan fx også skifte rugmelet ud med speltmel. Så får du en surdej der er rigtig god til lyse brød. husk du kan starte en surdej med andre melblandinger op med din eksisterende surdej. Det tager kun en dag.

Det er nemt at holde en surdej. Bare smid 1 del vand og 1 del mel i hver, eller hver anden, dag. Så har du også mere surdej når du skal bruge det næste gang. Skal du ikke bruge det i et stykke tid, kan det nemt holde sig i køleskabet med en fodring hver 14. dag.

Når man først har fået en rigtig god surdej kan man godt blive lidt paranoid med om vildtgæren kommer og tager den. Men der kan man gemme til fremtiden.

Bare smør noget bagepapir ind i surdej og lad det tørre. Når det er helt tørt kan du skrabe flagerne af og gemme dem i et glas eller en frysepose til senere. Så kan du nemt starte en ny surdej op der bliver som den gamle. Flagerne kan også fryses ned i flere måneder.

Hvis surdejen begynder at blive lidt inaktiv og ikke hæver så godt mere, kan du forsøge at rette op på den med lidt gær eller et mælkesyre produkt.

Anmeld

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

26. maj 2012

Nettemor

ano14316 skriver:



Jeg bruger det der hedder en våd surdej.

Den er nem at starte op og nem at kører med, og man glemmer ikke tage surdej fra. Du får lige den vejledning jeg brugte 1. gang jeg skulle lave en surdej (og den jeg stadig bruger), og ellers er du og andre velkommen til at komme forbi og få en klat hvis du altså bor i nærheden.

 

  • Rugmel
  • Hvedemel (Kan undværes)
  • Vand

Hæld 2 deciliter vand og 2 deciliter mel i en skål. Jeg plejer at bruge fifty-fifty rug og hvede.

Jeg syntes at en fifty-fifty blanding både giver gode rugbrød og gode lyse brød med surdej. Jeg plejer at blande et stort sylteglas med den melblandingen jeg vil bruge, så jeg ikke skal stå og måle op hver gang jeg skal bruge lidt mel.

Du skal så bare lade skålen stå udækket fremme på køkkenbordet, så skal de små baktusser nok selv finde den.

Hver morgen kommer du så 1 dl melblanding og en dl vand i, og rører rundt.

Det bliver du ved med indtil en morgen det bobler lystigt. Det plejer at tage nogle dage. Op til en uge. Så er surdejen klar til at blive brugt.

Man kan være uheldig at der kommer nogle mikroorganismer som godt nok kan leve i dejen men som smager skidt. Det kalder vi vildtgær. Hvis den lugter råddent så smid dejen ud og lav en ny.

Den må gerne boble op og se funky og klam ud. det betyder ikke noget. Så længe den lugter af øllebrød, øl, eller lidt eddike agtigt så er der ingen problemer.

Hvis du syntes det tager for lang tid at starte surdejen op, kan du kickstarte den ved at komme produkter med mikroorganismer i den.

  • Honning ( OBS! ingen honning hvis små bebser skal have)
  • Kærnemælk / tykmælk / A38 / Yoghurt / Ymer osv.
  • Knuste vindruer (der er vingær på skallen)
  • Lidt gær (en halv ærte størrelse)

Du kan bare smide det hele i i en skønsom blanding og se om det virker. Der er ikke noget af det der gør dig syg. Kommer du for meget gær i kan det tage et stykke tid før dejen bliver sur i smagen. Gær har en tendens til at overtage dejen.

Den består af mange mikroorganismer, som kæmper om magtbalancen nede i dejen. Derfor har det betydning for dejens smag hvordan du behandler den.

Står den koldt placeret bliver den mere sur. Er der mere rugmel i bliver den mere sur.

Du kan fx også skifte rugmelet ud med speltmel. Så får du en surdej der er rigtig god til lyse brød. husk du kan starte en surdej med andre melblandinger op med din eksisterende surdej. Det tager kun en dag.

Det er nemt at holde en surdej. Bare smid 1 del vand og 1 del mel i hver, eller hver anden, dag. Så har du også mere surdej når du skal bruge det næste gang. Skal du ikke bruge det i et stykke tid, kan det nemt holde sig i køleskabet med en fodring hver 14. dag.

Når man først har fået en rigtig god surdej kan man godt blive lidt paranoid med om vildtgæren kommer og tager den. Men der kan man gemme til fremtiden.

Bare smør noget bagepapir ind i surdej og lad det tørre. Når det er helt tørt kan du skrabe flagerne af og gemme dem i et glas eller en frysepose til senere. Så kan du nemt starte en ny surdej op der bliver som den gamle. Flagerne kan også fryses ned i flere måneder.

Hvis surdejen begynder at blive lidt inaktiv og ikke hæver så godt mere, kan du forsøge at rette op på den med lidt gær eller et mælkesyre produkt.



Uhh tak Det skal prøves.. Har tit tænkt på at man skulle lave sit eget rugbrød

Anmeld

26. maj 2012

ano14316

Nettemor skriver:



Uhh tak Det skal prøves.. Har tit tænkt på at man skulle lave sit eget rugbrød



Du skal altså bare være forberedt på at du bliver nød til at fortsætte med at bage selv, for købe rugbrød, også selvom det er fra bageren, er bare ikke lige så lækkert..

Anmeld

26. maj 2012

Nettemor

ano14316 skriver:



Du skal altså bare være forberedt på at du bliver nød til at fortsætte med at bage selv, for købe rugbrød, også selvom det er fra bageren, er bare ikke lige så lækkert..



Jamen jeg elsker jo at bage så det gør ikke noget Opbevare du så dit rugbrød ved stuetemperatur eller på køl? Og hvor længe kan det holde sig?

Til TS. Sorry jeg spammer dig tråd

Anmeld

26. maj 2012

Anonym trådstarter

Nettemor skriver:



Jamen jeg elsker jo at bage så det gør ikke noget Opbevare du så dit rugbrød ved stuetemperatur eller på køl? Og hvor længe kan det holde sig?

Til TS. Sorry jeg spammer dig tråd



haha, det er helt i orden, jeg kigger jo bare med og skraber til mig - og folket har jo talt  ( at den hedder chef eller fagforening)

Anmeld

26. maj 2012

Nettemor

Anonym skriver:



haha, det er helt i orden, jeg kigger jo bare med og skraber til mig - og folket har jo talt  ( at den hedder chef eller fagforening)



Hehe ja det er godt med nogle tricks

Ja I skal ikke finde jer i ikke at få jeres penge..

Anmeld

26. maj 2012

JanetBJ

Tag den til fagforeningen, og hvis det er helt galt, så må i enten sælge lidt ud af ting i aldrig bruger, eller låne pengene i banken, hvis i kan ...

Anmeld

26. maj 2012

Anonym trådstarter

JanetBJ skriver:

Tag den til fagforeningen, og hvis det er helt galt, så må i enten sælge lidt ud af ting i aldrig bruger, eller låne pengene i banken, hvis i kan ...



har overvejet at kigge på lidt tøj og få sat til salg - sys bare ik jeg kan få solgt noget..

Anmeld

27. maj 2012

Tona

Anonym skriver:

Jeg mangler et rigtig GODT råd - pengemæssigt.

Min kæreste har fået 6.000 kr for lidt udbetalt i løn - det små griner hans chef lidt af og siger at han får dem i næste løn..

Jeg står pt uden arbejde.

vi har 3 børn..

Nu har vi så fået 2 "ekstra" regninger - for meget varme fordi de ikke har virket korrekt, og for meget el.. Når vi har betalt vores regninger har vi minus 2.000 kr  

 

Hvordan pokker skraber vi 2.000 sammen - så vi også har til mad?

er så bekymret.. synes vi i forvejen sidder stramt i det ..

Så kom med jeres gode spareråd - er vi ude i at sælge ting? Bage rugbrød selv?? eller ja?? hjælp


OG HAR I KUN NEGATIVE TING AT SKRIVE - SÅ HOLD DEM FOR JER SELV, FOR DET ER JEG IKKE INTERESSERET I! 



Sikke en træls situation

Jeg tænker lidt på om din mand har talt med sin fagforening, for han skal da have hjælp med det der, for det er jo totalt forkert det som chefen har gjort.

Håber for dig at det hele ordner sig

Anmeld

31. maj 2012

Anonym trådstarter

 Hej alle dejlige damer

Først 1000 tak for alle jeres svar, gode råd og trøstende ord

Min kæreste fik talt med sin chef der ville udbetale 5.000 mere.. så nu er det ikke så stramt igen, men vi vil da stadig vende værd mønt

Bare en lille update herfra

God dag til jer alle

Anmeld

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.