De fleste sorbet'er kan deles op i tre dele. Sirup, smag og konsistens.
Dvs. man laver en grundsirup, der kan bruges til alle slags sorbet, og så blander man smag i indtil det smager som man ønsker. Smagen er oftest frisk frugt.
Da sorbet jo er frossen dæmper det smagen, derfor skal den være ekstra sød og ekstra sur. Så man tilsætter ofte citron for at give den lidt mere syre.
Når "smagen" ikke har nok pektin til at give isen den rigtige struktur, bruger man æggehvide til at 'jævne' det med.
Opskrift på grundsirup:
- 1 liter vand
- 1 kg sukker (jeg bruger rørsukker)
- 1 stang vanillekorn (kan undværes)
Bland det hele sammen i en gryde og varm det op, imens du rører rundt indtil alt sukkeret er smeltet.
Opbevares i køleskabet. Fx i en en 1½ liters sodavandsflaske.
Opskrifter:
| navn | sirup | smag | |
|
Citronsorbet
| ½ liter
| - 6 citroner, saften af
- 1 3/4 dl vand
| 1 æggehvide
|
|
Limesorbet
| ½ liter
| - 6 limefrugter
- 1 spsk citronsaft
- 3 dl vand
| 1 æggehvide
|
|
Jordbærsorbet
| 3½ dl
| - 400 gram jordbær
- 2 citroner, saften af
| 1 æggehvide
|
|
Hindbærsorbet
| 3 3/4 dl
| - 450 gram hindbær
- 2 citroner, saften af
|
|
|
Te sorbet
| 3 dl
| - 6 1/4 dl kold te, fx grøn te
- 1 citron, saften af
| 1 æggehvide
| I stedet for at koge teen kan du lade den trække i koldt vand i et døgn. Det gør den mindre bitter.
|
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser i siruppen, undtagen æggehviden. Hvis der er hele frugter, så skræl dem og blend dem nede i siruppen. Si evt. for større stykker. Køl blandingen ned hvis du ikke har en ismaskine med indbygget fryser.
Når blandingen begynder at blive hvidlig og fast i det tilsættes æggehviden.
Jeg bruger ofte frosne bær, da jeg ikke har nogen ismaskine.
Derfor kommer jeg frosne frugter, sirup og evt. citronsaft i en blender og kører det rundt indtil den er en tynd form for sorbet, derefter pisker jeg æggehviden for at give lidt luft og vender den i massen. Det kan man gøre da massen allerede er semi-frossen. På den måde slipper man for at skulle røre i massen mens den fryser færdig.
Jeg kan anbefale mango/ananas sorbet. mmmmm.