Jeg har cøliaki.
Det samme har min lillesøster og hendes yngste barn.
Hvis dit barn har cøliaki, så vil jeg anbefale, at I melder jer ind i Dansk Cøliaki Forening. Du får et medlemsblad, der hedder Cøliaki-Nyt - jeg kan ikke på stående fod huske, hvor mange gange om året.
De holder også bagekurser og årsmøder.
Der er også en lukket facebookgruppe, der hedder "Cøliaki i Danmark", hvor du kan søge om medlemskab.
Det er lidt en jungle i starten, men det vænner man sig til.
Det er noget mere besværligt at bage brød og boller med glutenfrit mel, for det bliver så klistret. Det kræver øvelse, men det skal nok komme.
Det kan anbefales at investere i en god røremaskine med en stærk motor. Jeg har en kenwood.
Du bliver ekspert i at læse varedeklarationer, for det SKAL være fremhævet, hvis et produkt indeholder gluten (der kan f.eks. stå hvede, malt eller byg).
Der er en familie, der har skrevet en bog om at leve med cøliaki - en bog på børneniveau.
Der er også mange gode opskrifts- og bagebøger med glutenfri opskrifter.
Meld gerne ud til de andre forældre i dit barns klasse, hvis dit barn har cøliaki. Det er min erfaring - både da min lillesøster var barn - og nu min nevø - at andre gerne vil tage hensyn. Hvis dit barn skal til fødselsdag, så kan du evt. tale med fødselsdagsbarnets forældre.
Det, der måske kan blive sværest for dit barn er, at han/hun ikke må spise det samme som klassekammeraterne og kan komme til at føle sig anderledes.
Det var rimelig let for min nevø, for det var jo "lige som mor".
Held og lykke med det. Det er ikke så uoverskueligt, som det kan føles i begyndelsen.
Men man skal være obs, hvis man er ude at spise eller skal ud at rejse.
Der var en udsendelse på DR Ultra for et par uger siden med netop fokus på børn og cøliaki. Den må du kunne finde på dr.tv.