julemaden - hvordan deler vi opgaverne?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

2.558 visninger
10 svar
0 synes godt om
21. oktober 2010

Johannamor-vb

Vi skal have svigerfamilien til juleaften, så vi bliver 14-15 mennesker - med kun 3 småbørn imellem (så der bliver spist godt). Min svigerinde har stillet som 'betingelse', at alle skal bidrage, sådan at vi, der er de eneste med to småbørn, ikke hænger på alt arbejdet - og det sætter jeg selvfølgelig stor pris på. Jeg er ikke en haj til julemad (= and, flæskesteg, rødkål, hvide & brune kartofler, æbler med gele, det er ikke til diskussion...) - har simpelthen ikke erfaring nok med at lave det. Vi har kun holdt jul hjemme én eller to gange (med færre gæster), og selvom jeg har årevis af erfaring med ansvar for risalamanden, julekonfekten eller vinen og 'job' som medhjælp i min mors køkken, så går mine tanker lige nu på, hvordan jeg får udliciteret flest mulige af de tidskrævende opgaver, så vi (også) kan hygge med børnene i løbet af dagen og ikke fræser rundt med kartoffelskrælleren i den ene hånd og folder juleservietter med den anden... Derfor mit spørgsmål: Hvordan deler jeg ud af opgaverne? Den nemme er selvfølgelig, at svigermor kan dukke op med risalamande og kirsebærsovs. Der hvor jeg er på bar bund er: Kan man 'forstege' en and og en flæskesteg? Kan man koge kartofler (til brune karofler) på forhånd, så de bare skal brunes? Er den eneste rigtige løsning at indhente en køkkenassistent? Der må være nogen af jer, der har prøvet at holde stor jul, hvor I ikke har stået med hele madlavningen selv. Eller har forberedt noget i god tid inden juleaftens eftermiddag. Hvad er de gode råd?

Anmeld

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

21. oktober 2010

uni-gruppe-vb

Altså flæskestegen ville jeg nok ikke lave i forvejen. Men jeg steger altid anden om formiddagen, parterer den, og lægger den ovenpå fyldet i et ildfast fad. Så pensles den lige med andefedtet og kommer i ovnen 15-20 min. på høj varme. Så er skindet ligeså sprødt som nystegt. Rødkålen kan jo også laves i forvejen (eller købes færdigt) og bare smides i mikroen når man skal spise det. Kartofler til brune kartofler skal helst koges og pilles dagen i forvejen så de er gennemkolde og helt faste inden de skal brunes. Sovsen laver jeg normalt af stegeskyen fra anden, for så kan den også laves i god tid og lige varmes op inden spisningen. De hvide kartofler kan du også sagtens koge om formiddagen, og varme dem i en gryde med 1-1½ cm. vand i bunden så de bliver dampet varme, så kan du ikke smage forskel på dem og de nykogte. Så de behøver ikke være så stresset som de umiddelbart lyder.. GOD JUL :P

Anmeld

21. oktober 2010

als-vb

er enig med Hera. Anden kan steges en dag i forvejen og genopvarmes. Jeg ville nok skrælle kartoflerne til hvide kartofler dagen i forvejen ligge i vand og så skal der bare tændes for dem.

Anmeld

21. oktober 2010

desirefinck-vb

Til de brune kartofler plejer vi at bruge glas kartofler, og så er de jo nemme bare at skylle gang inden de skal bruges.. Jeg syntes at nå du stå for risalamanden,konfekt og vin så gør du da også nok.. som de andre siger så kan du stege anden dagen før.. Og lad så nogle af de andre klare flæskestegen og de andre ting.. Syntes kun det er fair at de andre også deltager i det..

Anmeld

21. oktober 2010

Det er stadig mig-vb

Ok, jeg bider mærke i at flere skriver anden - hvis man bliver omkring 15 personer, så er vi altså ude i ÆNDERNE!! Vi er somregl 9 mennesker, og det passer fint med 3 ænder (der er jo ingen kød på) og en lammekølle (de spiser ikke gris alle sammen)... Johannamor, kan du ikke få de nærmeste til at stege ænderne dagen i forvejen, sådan at de kun skal varmes hos dig?? Således at du kun skal stå for flæskestegen (som ikke er velegnet til genopvarmining).... Her bruger jeg KUN glaskartofler, da det simpelthen er de bedste, og dem der bliver flottest. Vi har prøvet med nykogte og pillede, men de smagte ikke 'rigtigt'...så det job er nemt. Herregårdsrødkålen er lige så lækker som hjemmelavet, så dér ville jeg også springe over! Heras metode til at opvarme de alm kartofler er også en metode jeg selv bruger. Her står min Mor for ris alamanden som hun laver der hjemme, og som bare vendes med flødeskum hér. Da jeg ikke har en stor ovn, men blot en alm, så laver de to store sønner en and hver som de så medbringer udskåret i bradepanden - og som vi sår varmer ved høj temperatur når de skal spises. Det bliver altid godt! Så hvis du kan finde 3 der kan stege en and hver, så ville du have nået rigtig langt. Og hvis sviger-var-det-mor, kunne lave ridalamanden, så er dét også på plads!! Så skal du bare sørge for flæskestegen (som passer sig selv), koge kartoflerne efter Heras metode, lune rødkålen, lave sovsen og inden servering lige brune kartoflerne - måske kommer der nogen og hjælper til med dét også, de lidt ældre er somregl gode til dét med sovsen :laugh:

Anmeld

21. oktober 2010

Johannamor-vb

Tak for input - så har jeg lidt at tænke videre udfra. Der er jo god tid, men jeg er lidt en planlægningsfreak, som godt kan lide at tænke over tingene længe inden... Og så synes jeg, at julemiddagen er lidt en 'bunden opgave', hvor jeg ikke har lyst til at bytte juleanden ud med andebryster eller droppe de brune kartofler for at spare tid.

Anmeld

21. oktober 2010

Opus-specialist-vb

Øv dig - lav det hele selv. Een gang skal jo være den første. Havde du for øvrigt en god tur væk? ;)

Anmeld

21. oktober 2010

Rita-vb

Vi plejer at fordele opgaverne så jeg står for risalamande og rødkål, min mor sørger for flæskesteg (og kommer normalt tidligt herop, så den kan komme i ovnen i ordentlig tid) og mine svigerforældre sørger for kartofler, and og medister. Min mor og svigerfar står så i køkkenet og laver sovs, brune kartofler og lign. Jeg spiser ikke kød, så jeg blander mig ikke :P

Anmeld

21. oktober 2010

Spunk-vb

Man kan sagtens stege og partere anden dagen før. Kartofler kan også skrælles dagen i forvejen og stå i vand, men jeg ville nok vente med at koge dem. Og så kan man jo købe glaskartofler til de brune...

Anmeld

21. oktober 2010

Johannamor-vb

Øv dig - lav det hele selv.
Både min mand og jeg er faktisk rigtigt gode til at lave mad. (Jeg har dog været vegetar i en god del år, så kød er jeg ikke lige så god til som resten...) Jeg ville ikke et sekund overveje, om vi kan servere fin middag for 15 gæster en hvilken som helst anden dag - vi gør det fx tre gange om året til fødseldage. Men nu hvor svigerinden selv insisterer på at alle skal tage del i arbejdet, så har jeg det bestemt fint med at jeg både kan nå i kirke med ungerne, har tid til at julehygge lidt med dem om eftermiddagen og kan være til stede, når de pakker gaver op. Hvordan man end vender og drejer det, så tager det jo tid at skrælle kartofler til 15 personer plus plus plus. Juleaften er en fredag i år, jeg har kun en halv fridag lillejuleaften - og hjemmet skal helst også være rent... Det med at knokle hele dagen og faktisk være for træt til at have gæster, når de dukker op, det kender jeg alt til - ambitionen denne gang er at undersøge, hvordan man kan gøre det anderledes...
Havde du for øvrigt en god tur væk?[
... ja, altid dejligt at slippe for ævl & kævl. Og så fik jeg syet et par vinger til min 6-årige, der vil være flagermus til halloween... Uden mønster men med meget specifikke ønsker fra drengen var det lige noget, der krævede lidt tid og ro.

Anmeld

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.