I Danmark er det blevet aktuelt at forstå især Islams regler. De er i hovedtrækkene:følgende:
Mad inddeles i halal (tilladt) og haram (forbudt). Haram har især med svin at gøre. Således må en rettroende muslim ikke spise vingummi, fordi det indeholder et stof fra svin. Nogle muslimer spiser heller ikke krebs og skaldyr.
Læs også artiklen: »Tema: Mad«
Kød skal være halalslagtet ved, at dyret får skåret halsen over, så alt blodet løber ud. I Danmark bliver halalslagtede dyr bedøvet, før de får halsen skåret over.
Alkohol er haram
Hvert år faster muslimer i en måned, og den periode kaldes ramadan. Under ramadanen må voksne muslimer ikke spise eller drikke fra solopgang til solnedgang.
Jøder har to sæt gryder og pander
Jødedommen har også særlige regler, som minder meget om Islams, men er endnu mere detaljerede. Jøder skelner mellem kosher (rent) og trefa (urent). Svinekød, skaldyr og vildt er trefa, mens oksekød og fjerkræ er kosher; men dyrene skal være slagtet på næsten samme måde som hos muslimerne.
I et ortodokst jødisk køkken har man to sæt af alt, hvad der skal bruges til at lave mad i: gryder, pander, skåle o.s.v. Grunden er, at kød og mælkeprodukter aldrig må blandes. »Man må ikke koge kalven i dens mors mælk.«
Ved ikke om det hjælper lidt
Anmeld